Archiprix Russia
Русский English
проект индекс
 
BRIDGEPROJECT
MARKHI (Moscow Institute of Architecture, State academy)

Multifunctional Complex Near "Verhniye Kotly" Moscow Central Ring Station
The general theme of the theme is a multifunctional complex.
It was decided to use this topic in the context of the development of the territory near the stations of the Moscow Central Ring.
The Moscow Central Ring (MCR) is a route line for a railway transport in Moscow, partially integrated with the metro system for payment of travel and transfers.
The author of the project believes that the launch of the MCR will greatly change Moscow and the life inside this city.
People will have access to a completely new Moscow, which they could not see before. That's why it was decided to use the territory near MCR stations,to create new local centers in Moscow that could change people's lives in better way.
This project is located near the station "Verhniye Kotly". It is located between the "Krimskaya" and "ZIL" stations.
The platform is built between a small residential block and industrial area. 700 meters on a straight line is the metro station "Nagatinskaya".
The advantage of this station is close embankment location, which is currently blocked by the abandoned industrial territory.
The embankment is not a promenade zone, but on the other bank of the river on which the new multifunctional residential area of the ZIL is located the opposite situation.
The targets of the project: 1.To organise to the residents of the area and the complex the exit on the embankment, which will favorably affect on the entire area. 2. Create a pedestrian crossing (bridge) the river to the point of attraction - ZIL, at the moment it is not possible to get to the other side. 3. To create a complex that would become a new cultural and public dot. The complex can be functionally divided into three levels: public-leisure, cultural and housing + work. The MCR station was decided to transfer to the middle of the river. This will turn the station itself into a new viewpoint, with a beautiful view of the embankment and Moscow. People will have the variation of the route. Access to the station is provided from both embankments and from the pedestrian bridge, which belongs to the cultural part of the project. Social-leisure function - market. It faces to the square that was isolated from cars and has become a safe area for walking. The market is located in two levels.
The complex is symmetrically located to the railway tracks, passing the MCR line threw itself. At the next level, the cultural function is located, the gallery on the left bank and the theater on the right. Their interconnection is carried out by the bridge, which becomes the foyer in front of the theater. Part of the complex, which is located above the cultural zone of the left-bank structure is a private area for residents of the house. From the private park there were organized exits to entrances and workshops.
Housing was designed for a creative class that needs good transport accessibility and workshops. The residential block consists of two levels and two-sided apartments, which alternate with small raised courtyards, and also on several floors it is possible to make a transition to a block with workshops. On the lower floor of the house there is a kindergarten. On the right bank, above the cultural zone coworking with a large courtyard is located. Thus, a complex was created that it becomes an independent residential and public space.


Московское центральное кольцо (МЦК)- маршрутная линия железнодорожного пассажирского транспорта в Москве, частично интегрированная с метрополитеном по системе оплаты проезда и пересадкам. Представляет собой городской электропоезд, курсирующий по основному ходу Малого кольца Московской железной дороги.
Автор проекта считает, что запуск МЦК сильно изменит Москву и жизнь внутри этого города. Люди получат доступ в совершенно новую Москву, которую ранее не могли увидеть. Именно поэтому было решено использовать территорию для проектирования многофункциональных комплексов непосредственно у различных станций МЦК, для того чтобы создать в Москве новые локальные центры, которые могли изменить жизнь людей к лучшему.
Данный проект размещается около станции “Верхние котлы”. Располагается между станциями Крымская и ЗИЛ.
Платформа построена между небольшим жилым кварталом и промышленным районом. В 700 метрах по прямой находится станция метро "Нагатинская". Преимущество данной станции заключается в близости расположении к набережной, на которую в данный момент выходит заброшенная промышленная территория.
Набережная не является прогулочной зоной, в отличие от другого берега реки, на котором располагается новый многофункциональный жилой район ЗИЛ.
Цели проекта: 1.Организовать жителям района и комплекса выход на набережную, что благоприятно скажется на всем районе. 2. Создать пешеходный переход через реку к точке притяжения - ЗИЛ, так как в данный момент попасть на другую сторону не является возможным. 3. Создать комплекс, который стал бы новой культурно-общественной точкой. Комплекс функционально можно разделить на три уровня : общественно-досуговый, культурный и жилье + работа. Станцию МЦК было решено перенести на середину реки, таким образом, по отношению к соседним станциям она стала равноудаленной. Это позволит превратить саму станцию в новую видовую точку, откуда открывается прекрасный вид на набережную и Москву. У людей появится вариативность маршрута. Доступ на станцию осуществляется как с обеих набережных так и с пешеходного моста, который относится к культурной части проекта. Общественно-досуговая функция - рынок/маркет. Он выходит на площадь, которая была изолирована от машин и стала безопасной зоной для прогулок. Рынок располагается в двух уровнях, попасть на которые можно с помощью травалаторов.
Комплекс относительно железнодорожных путей расположен симметрично, пропуская линию МЦК сквозь себя. На следующем уровне расположена культурная составляющая, а именно галерея на левом берегу и театр на правом. Их взаимосвязь осуществляется с помощью моста, который становится фойе перед театром. Часть комплекса, расположенная над культурной зоной левобережного строения является приватной зоной для жителей дома. Из приватного парка были организованы выходы в подъезды и в мастерские.
Жилье было спроектировано для творческого класса, который нуждается в хорошей транспортной доступности, в наличии мастерских. Жилой блок состоит из двухуровневых двухсторонних квартир, которые чередуются с небольшими поднятыми дворами, также на нескольких этажах можно осуществить переход в блок с мастерскими. На нижнем этаже дома располагается детский сад. На правом берегу, над культурной зоной располагается коворкинг с большим внутренним двором. Таким образом был создан комплекс, который становится самостоятельным жилым и общественным пространством.